Hoe sluit ik een biertap aan?

Een tapinstallatie is een geweldige toevoeging aan elke bar of restaurant. Het maakt het mogelijk om bier vanuit een vat te tappen en zorgt voor een perfecte schuimkraag en smaak. Het aansluiten van een tapinstallatie is echter geen eenvoudige taak en vereist een zekere mate van kennis en ervaring. In deze blog zullen we de stappen bespreken die nodig zijn om een tapinstallatie aan te sluiten.
Aansluiten:

Stap 1: Klaarzetten

Leg alle spullen klaar en zet het fust en de CO2 fles stevig op de grond, zodat deze niet om kunnen vallen.

Stap 2: Vullen van de bierkoeler met water

Open de afdek klep aan de binnen kant van de mobiele tap. Binnenin kan u een water reservoir zien met aan de zijkant koperen koelleidingen. Vul indien nodig het reservoir met water tot aan de bovenste rand van de koperen koelleidingen.


Stap 3: CO2 meter aansluiten

Draai de CO2 meter op de CO2 fles. Met een steeksleutel maat 30 kun je de meter stevig vast draaien zonder iets te beschadigen. Om deze op het einde na het tapen weer los te draaien is het belangrijk dat de CO2 fles dichtgedraaid is.


Stap 4: Biervatkoppeling aansluiten

Draai of schuif de bierfustkoppeling op het biervat en druk de hendel van de koppeling naar beneden om deze aan te sluiten. 


Stap 5: Aftappen

Tap de biertap af. Dit houdt in dat je de tap open zet en wacht tot er bier uitkomt. Als je dit niet doet en de biertap meteen in het stopcontact stopt kan de leiding verstopt raken met bevroren condens vocht. Draai eventueel de CO2 drukfles een klein beetje open. De druk zorgt er dan voor dat het eerste bier uit het fust komt.

Stap 6: Tap aansluiten

Steek nu de stekker in het stopcontact en zet de tap aan. Je hoort de tapinstallatie aangaan. wij raden aan om de tap minimaal 4 uur voor aanvang van gebruik in te steken zodanig deze voldoende voorgekoeld is en je bier mooi koel is.

Stap 7: Stel de juiste CO2 in.

Stel de CO2 druk in. Door de knop op de CO2 meter met de klok mee te draaien verhoog je de druk. Let op dit is zeer gevoelig en je kan snel overdruk opbouwen. In onderstaande foto kan je de tabel voor de juiste druk terugvinden. Deze is afhankelijk van de temperatuur van je biervat ( omgeving temperatuur ). Standaard zetten wij de druk op 1.50 Bar.


Stap 8: Fust wisselen

Als de fust leeg is, haal je de Bajonetkoppeling ophoog en draait of schuif je deze los. Verwissel het fust en sluit de Bajonetkoppeling weer aan.

Stap 9: Tip

Ga je afsluiten, zorg dan dat je de CO2 meter dichtdraait.

Vat Vervangen

 
 The Macallan
Experience the complexity of perfection with The Macallan